Q-feber eller geiteinfluensa

Svineinfluensaen har sluppet taket i Norge, og da er det jo bare rett og rimelig at en ny sykdom tar over plassen. Q-feber eller geiteinfluensaen er neste virus som kan være på vei inn i landet skriver Vg i dag. Da er det vel bare for helsemyndighetene å begynne å hamstre vaksiner igjen, legemiddelindustrien er sikkert på jakt etter den neste pandemien. Etter fugle og svineinfluensa, passer vel geiteinfluensaen bra som neste sykdom. Q-feber er jo også et enklere navn enn H1N1. Tror du q-feberen kommer til Norge?

15 kommentarer:

Anonym sa...

Ja da må vel moder Norge kjøpe inn en type vaksine til da og sette på lageret som fra før inneholder vaksine til fugle og svine influensa. Avisene får noe å skrive om og legemiddelindustrien tjener penger, men livet går videre for alle.

Anonym sa...

Ja dette ser jo rimelig dystert ut. Jeg har faktisk bare ventet på hvilket dyr man skulle forbinde med neste virustype. Personlig ville jeg satset på enten katt, eller hund siden her er det mer å hente, og mere panikk man kan skape for å få solgt vaksiner

Anonym sa...

Jeg er ikke for ville konspirasjonsideer, men nå begynner selv jeg å tro at legemiddelindustrien på en eller annen måte sørger for disse influensaene selv for å tjene penger. De tilhører en industri også knyttet til militærindustri og forskning og hva skal man si de går stadig over lik. Og i disse nedgangstider er det kanskje kjekt med noen ekstra trilliarder på verdensbasis. Staten Norge har jo også tjent godt på dette siden de har investert tungt i legemiddelfirmaene og de tjener mer på det enn det koster å kjøpe inn svineinfluensa. De kjøper altså vaksiner fra et legemiddelfirma som de selv har investert i og tjener på at vi blir syke, trass i maset deres om at det koster helsevesenet så og så mye. Spørsmålet er hvorfor naturen plutselig finner på at den skal mutere viruser i høy hastighet og i en blanding mellom både fugle, svine og menneskevirus- jeg mener hva er oddsene for en slik mutasjon? SARS ligner mistenkelig på H1N1 (lunge) og nå q-feber...!!! Men man kommer ingen vei med å forsøke å bevise det, staten har jo selv investert i dette.....dessuten er det bare fagpersoner som klarer å finne eksakt ut av virusene...så egentlig kan de juge så mye de vil...og imens tar de livet av folk....

Anonym sa...

MM, la oss lage mere hysteri og få folk til å bruke penger. 6 personer som har dødd... viktig å få dette frem i media asap.
Blir for dumt.

Anonym sa...

Jeg ler meg ihjel! Så sant ikke q-feber tar livet av meg først da :P

Anonym sa...

no må det snart vera slutt på detta tullet.

Anonym sa...

Q-feber er ikke et virus, men en bakterie...

Q-FEBER (COXIELLA BURNETII)
Årsag
Q-feber er en infektion med bakterien Coxiella burnetii (C. burnetii). Sygdommen blev beskrevet første gang i 1937 hos australske slagteriarbejdere.
Forekomst
C. burnetii findes udbredt over hele jorden primært i landbrugsområder. Den findes naturligt hos får, kvæg og geder, men også hos små gnavere, fugle og flåt. C. burnetii er påvist hos danske husdyr. Den er formentlig relativt sjælden, men den samlede forekomst kendes ikke. Hos dyr er C. burnetii bl.a. årsag til aborter og dødfødsler. Den findes særligt koncentreret i moderkagemateriale, men findes også i råmælk og andre vævsvæsker. Uden for dyret er C. burnetii særdeles modstandsdygtig overfor miljøfaktorer som varme, udtørring o.lign.

Smitte er formentlig fortrinsvis luftbåren via aerosoler af inficeret materiale eller via støv fra et kontamineret område. C. burnetii kan overleve i måneder til år uden for værten og kan spredes med vinden. I middelhavsområdet er der set lokale udbrud af Q-feber i perioder med mange dyrefødsler og samtidig kraftig vind.

Smitte kan også forekomme via upasteuriserede mælkeprodukter. Menneske-til-menneskesmitte er beskrevet, men er stort set ikke forekommende.

Kritisk smitsomt inokulum er 1 bakterie, og C. burnetii er klassificeret som potentielt bioterroragens.

Landmænd med dyrehold, slagteriarbejdere og dyrlæger har en potentielt øget risiko for at blive smittet med C. burnetii.

Symptomer
60% af dem, der inficeres med C. burnetii, vil ikke bemærke en klinisk sygdom, men vil udvikle antistoffer mod bakterien.

De resterende 40% bliver med en inkubationstid fra 2 dage til uger klinisk syge. Hovedparten vil præsentere sig med en pludselig indsættende influenzalignende sygdom med varierende grader af feber, hovedpine, træthed og muskelsmerter. Hos omkring 5% af de klinisk syge er tilstanden hospitalskrævende og i nogle tilfælde dødelig.

De kliniske syndromer omfatter lungebetændelse, leverbetændelse, feber af ukendt årsag og – sjældent - betændelse i hjerte eller hjerne.

Anonym sa...

Fra Folkehelseinstituttet: Sykdommen ble første gang beskrevet i Australia i 1937.

Om dette er tilfelle, hvorfor blåses det så opp plutselig nå? Eller har denne også mutert og blandet seg med alt annet av virus????

Herman von Salza sa...

Slutt nei!
Vi har enda ikke hatt:
Torske-Tuberkolose
Kanin-Hoste
Heste-Herpes
Kebab-Kols
Grevling-Feber
Panda-Bronkitt (hvordan den smitter er et mysterium)

Anonym sa...

Hmm Hvordan var den historien med gjetergutten og ulven igjen ? Han som ropte ulv-ulv.
Giermund.

Anonym sa...

Heisann. Jeg har bodd i Thailand de siste aarene. Her har geite-influensa eksistert en stund, men kun hos boender som er i direkte kontakt med dyra. Det er ikke (her i alle fall) paavist smitta fra menneske til menneske. Jeg har en foelselse av at norge og resten av europa ikke lenger har et imunforsvar som "takler" nye virer. I Thailand sitter vi fortsatt paa gulvet aa spiser..... Saa til produsenter av antibakterielle saape... La folket faa utvikle antivirer selv. Ikke beskytt mot alt som eksisterer. Skaper kun virus som ingen antibiotika kan ta "knekken" paa.
Rune
(sorry, men har ikke norsk tastatur)

Anonym sa...

Haha..
Legemiddelindustrien er spik hakke sprø. Noen burde se litt nærmere på hvordan de opererer. Når det er sagt, en bakterie er mye lettere å hanskes med enn virus, så ingen grunn til panikk.

Anonym sa...

Q-feber (Coxiella brunetii) er en alvorlig dyresykdom vi ikke vil ha inn i landet, hovedsakelig av hensyn til husdyra og landbruket. Det er ikke en influensa men en bakteriell infeksjon; mennesker smittes vanligvis via meieriprodukter som ikke er pasteurisert.

Så lenge man holder seg til pasteuriserte meieriprodukter er sannsynligheten for smitte til mennesker liten. Upasteurisert norsk geitemelk bør man uansett ikke drikke, på grunn av faren for Mycobaterium avium ssp. paratuberculosis (gir trolig Chron's sykdom hos menneskler) og Corynebacterium pseudotuberkulosis (gir tuberkuloseliknende sykdom hos mennesker: nekrotiserende granulomatøs lymfadenitt).

Drikker man upasteurisert melk i utlandet utsetter man seg for enda større fare. For eksempel storefetuberkulose (Mycobactrium bovis), som var viktigste årsak til tuberkulosen i Norge fram til 1960-tallet, og Brucella som gir "Maltafeber". Storfetuberkulose er fortsatt utbredt i Storbritannia og Brucella fins i Middelhavslandene.

Moralen er altså å unngå meieriprodukter som ikke er pasteurisert, spesielt hvis man har nedsatt immunforsvar og befinner seg i utlandet.

I Norge er brucellose og storfetuberkulose utryddet så man kan drikke upasteurisert kumelk uten for stor risiko, men upasteurisert geitemelk bør unngås.







Ellers er det ingen grunn til engstelse.

Anonym sa...

Herman:

Vi har hatt torske-tuberkulose. Bakterien kalles Mycobacterium marinum. Mennesker kan smittes fra sjømat, spesielt sushi. Den er en relativt vanlig dødsårsak hos pasienter med nedsatt immunforsvar (f.eks. HIV eller blodkreft). Symptomene er som ved annen tuberkulose. BCG-vaksinen gir i hovedsak beskyttelse mot storfetuberkulosen, og ved svekket immunforsvar er den av mindre betydning.

Vanligste dødsårsak blant pasienter med HIV eller blodkreft er fugletuberkulose (Mycobacterium avium), med smitte fra fjørfe eller svineprodukter.

Vi utsetter oss for mye smitte gjennom mat, mer enn de fleste er klar over, med men normalt fungerende immunforsvar går det som regel bra. :-)

Anonym sa...

Herregud, legg fra dere hysteriet! q-feber behandled med god gammeldags antibiotika. Trenger ikke noen ny vaksine her, nei

Legg inn en kommentar

 

Nyheter 1234

Ta kontakt med Nyheter 1234 om du har forslag, spørsmål eller noe annet på nyheter1234 (at) hotmail dot com

Bloggarkiv

Nyheter 1234 Copyright © 2018 Blogger Template Designed by Bie Blogger Template